Ville Karel Viirelaid

“Self Portrait with watermelon” Ville Karel Viirelaid 2016 Acrylic on canvas 81*122 cm

Greetings and welcome to my page. I am Ville-Karel Viirelaid – a contemporary artist and designer.  I was born in Estonia 31.10.1981. in a small rural village Langerma. I have graduated Estonian Academy of arts Fine arts department with BA degree in 2007 focusing on graphic arts and continued studies in MA program of Interdiciplinary arts at the same school.  My art studies include also Academia Grata (2002-2004) and studies as an exchange student in Imatra art school in Finland as well as Bratislava Art Academy in Slovakia.  I have been  an active member of artist group Non Grata (2004-2014)  which received Estonian National Art Foundation`s annual art award in 2007. I was involved for many years in organizing Printmaking IN festival, Performance art festival Diverse Universe and Video-and Film festival in Pärnu, Estonia.  I have curated numerous art exhibitions and live art events in Estonia and Finland. I have participated in countless live art events and group exhibitions all over Europe, several exhibitions and events in U.S.A. , South Korea and Chile.  For the last couple of years I have been living and working in Finland. For those who are interested in finding out more can click for my cv.

Contact me: villekarel@wiirelaid.com

 

Tervitused ja teretulemast minu kodulehele. Mina olen Ville-Karel Viirelaid – kaasaegne kunstnik ja disainer. Ma sündisin Eestis 31.10.1981. väikeses külas nimega Langerma. Olen lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia Vabade kunstide teaduskonna 2007. aastal , keskendudes graafikale ja jätkates õpinguid sama kooli Interdistsiplinaarsete kunstide magistriõppes. Minu kunstiõpingud hõlmavad ka Academia Gratat (2002-2004), õpinguid vahetusüliõpilasena Soomes Imatra kunstikoolis ja Bratislava kunstiakadeemias Slovakkias. Olen olnud kunstnikerühmituse Non Grata aktiivne liige aastatel 2004-2014, mille ridades olen pälvinud Eesti riikliku kunstiaastapreemia aastal 2007. Olen osalenud aastaid Printmaking IN festivali, Performance art festivali Diverse Universe ja Video- Pärnu, Eesti filmifestivali korraldamisel. Olen organiseerinud arvukalt kunstinäitusi ja kultuuriüritusi Eestis ja Soomes. Olen osalenud arvukatel kunstifestivalidel ja näitustel üle Euroopa ja mitmetel näitustel  ja kunstifestivalidel U.S.A.-s, Lõuna-Koreas ja Tšiilis. Viimased paar aastat olen elanud ja töötanud Soomes. Kui soovid, võid klõpsata minu CV-le.

Võta minuga ühendust: villekarel@wiirelaid.com