BIO

Ville-Karel Viirelaid on vuonna 1981 työläisperheeseen syntynyt taiteilija Viron Langerman kylästä, miljonäärikolhoosin vierestä.

Hän on tuottanut taidetta aktiivisesti yli 18 vuotta ja valmistunut ammattiin Viron taideakatemiasta taidegrafiikka pääaineenaan. Maalausta sekä performanssi- ja videotaidetta hän on opiskellut Pärnussa Academia Gratassa ja Bratislavan taideakatemiassa. Ville Karel oli kymmenen vuotta aktiivisesti mukana kansainvälisesti tunnetussa taiteilijaryhmässä Non Grata. Taiteilija on ollut mukana perustamassa ja ylläpitämässä useita vaihtoehtoisia taidegallerioita Virossa ja järjestänyt kansainvälisiä performanssi- ja videofestivaaleja. Vuosien aikana hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin, performansseihin ja tapahtumiin ympäri Eurooppaa, Amerikassa ja Etelä-Koreassa.

Kulttuuriin sulautuminen ja roolit, yhdenmukaistuminen ja yhteensovittaminen sekä viestit ja kommunikaatio ovat teemoja, joita hän käsittelee usein omissa teoksissa. Taiteilijan kokemukset ovat huomattavan arvokkaita eri kulttuuristen ympäristöjen ymmärtämisessä. Ville-Karel Viirelaid on omalla luomisen tiellään ollut provokatiivinen, kokeileva ja  tabuja murtava fyysinen taiteilija. Taiteilija väittää, että hänen työskentelyyn on vaikuttaneet mm. seuraavat taidesuunnat: Art Brut, Outsider Art, Actionism, Venäjän Avantgarde, Abstraktionismi, Ekspressionismi, Anarkistitaide, Dada, Post-Pop.

Ville-Karel työskentelee monia ilmaisun välineitä käyttäen – maalauksesta installaatioon ja esittävään toteutukseen – tutkien muodostuvaa, manipuloitavaa todellisuutta, joka toimii koekenttänä erilaisten mahdollisuuksille ja merkityksille.

Ville-Karel Viirelaidin teoksia on Eestin taidemuseon kokoelmissa ja useissa yksityiskokoelmissa.

Taiteilija asuu Tampereen Hyhkyssä, Katja vaimon ja neljän lapsen kanssa.